skip to Main Content

Koncert: KORAL

En midnatskoncert i Byrum Kirke

Historisk set er ordet KORAL navnet på al kirkelig sang i den romersk-katolske kirke (“gregoriansk sang”), der blev dog kun sunget af munke og nonner. Før reformationen havde menigheden ingen aktiv funktion i gudstjenesten. Da Byrum Kirke blev bygget i 1300-tallet blev sådanne salmer helt sikkert også sunget på Læsø og i de følgende århundreder.
Efter reformationen brugte den protestantiske kirke begrebet KORAL, som hele menigheden sang i kirken. Disse blev sunget enstemmigt, og først fra 1700-tallet blev salmerne akkompagneret af orgel. Med Martin Luther blev salmerne nu til en form for Guds ord, sunget fra alle menneskers munde, ikke kun af de “udvalgte” som før, og derfor intet mindre end et medium for Guds tilstedeværelse i alle troende. Salmerne skal belyse Guds budskab i alle sangers hjerter og bringe lys og farver ud i verden.
Til midnatskoncerten i Byrum kirke står KORALEN i centrum – dels som middelalderlig salme, som moderne salme og som orgelkoral fra barokken. Danmarks ældste salme, “Aleneste Gud i Himmerig”, som går helt tilbage til en græsk hymne fra andet århundrede og blev oversat til dansk i 1529, får en æresplads til denne koncert.
John Teglgaard elektrisk guitar og Matthias Grün orgel og keyboard i samspil med sangerne Line Marie Gaaei Jensen, Jens Christian Olesen og Christian Fritsch og Kurt Dacke (belysning) vil Matthias kombinere lys- og lydeffekter for at skabe et musikalsk, improviseret helhedsbillede.
Både lyd og lys, musik fra middelalderen og nutiden får lov at mødes, at stå hver for sig og blande med hinanden.
KORALEN byder velkommen
– der er plads til troende, til tvivlere, til nysgerrige – TIL ALLE.

INFO
Tirsdag 27 juli kl. 23-ca. 24
Byrum Kirke
Gratis
drmatthias@netmail.dk
Mobil: 5016 5342

Se flere koncerter her.

Back To Top